Werking Waterontharders

 

Waterontharders werken niet door elektriciteit of magneten, maar met een harsfilter dat de kalk echt uit het water haalt. De waterontharder wordt aangesloten net achter de watermeter, waardoor u in het hele huis van kalkvrij water kunt genieten. Het principe, waardoor de hars de kalk aan het water onttrekt heet ionenwisseling. Ionenwisseling is de allerbeste manier om kalk uit water te halen. Het harde water stroomt door de harscilinder. Op de harsbolletjes zitten natriumionen die uitgewisseld worden tegen de calciumionen in het water. Sommige mensen proeven het verschil, maar het is vooral een ander gevoel. Kalkvrij water is zachter en smaakt zeker niet zout. Als de hars verzadigd is met calcium, moet het geregenereerd worden. Dat gebeurt door middel van spoeling met een zoutoplossing, die in de zoutbak wordt aangemaakt. Door de zoutspoeling gaat de kalk van het hars af en kan het weer kalkvrij water geven. Het spoelwater met alle kalk gaat via een afvoer naar het riool. Tijdens de spoeling kunt u nog wel water gebruiken, maar dat is niet kalkvrij. Het ontharden en het spoelen gaat op druk van de waterleiding. De ontharders hebben dus geen pomp die stroom verbruikt en zijn dus energiezuinig.

Waterontharders hebben dus het volgende nodig:

 • Aanvoerleiding water naar apparaat en terug.
 • Afvoer (slang naar bestaande pvc-buis) om spoelwater op te lozen.
 • Een stopcontact binnen 3 meter voor de klok.
 • Zout.

 

Technische uitleg

De ontharder wordt ingesteld, afhankelijk van de hardheid van het water en het waterverbruik, zodat het apparaat automatisch spoelt. Om het spoelen (regenereren) te regelen zijn er voor waterontharders twee verschillende methodes.

Regeneratie op basis van tijd (tijdsturing)
Hierbij wordt het apparaat ingesteld om steeds te spoelen op een vast tijdstip met een vast aantal dagen ertussen. Er wordt dus geen rekening gehouden met de hoeveel water die daadwerkelijk verbruikt is. Veel prijsopgaves gaan uit van deze besturingen, want ze zijn goedkoper dan volumesturing. Het grote nadeel is dat dit alleen geschikt is bij een zeer regelmatig waterverbruik, dus zelden in thuissituaties. Tijdsturing maakt een apparaat bovendien veel minder zuinig met zout.

Regeneratie op basis van waterverbruik (volumesturing)
Een volumesturing houdt uw waterverbruik bij, waardoor het geschikt is in situaties met een
onregelmatig verbruik. In huishoudens is dit een vereiste. Per situatie kan uitgerekend worden uit hoeveel water het apparaat kan ontharden, minus een aantal liters als reserve. Na overschrijding van de ingestelde hoeveelheid, zal het apparaat de eerstvolgende nacht om 2:00 uur schoonspoelen, tenzij anders ingeprogrammeerd.
Dankzij de reserve (iets meer dan uw gemiddeld dagverbruik) heeft u na het overschrijden van de ingestelde volume (bijvoorbeeld om 9:00 uur) tot aan de spoeling nog steeds kalkvrij water, tenzij u die dag buitensporig veel gebruikt. Na de regeneratie heeft u weer hetzelfde aantal liters heerlijk kalkvrij water. Volumesturing is dus de beste optie, tenzij u een heel constant waterverbruik heeft, zoals in sommige fabrieken.
 

De voordelen

 • Een zachtere huid en haar na het douchen;
 • Minder last van droge huid en huidproblemen zoals winterhanden en eczeem;
 • Besparing op schoonmaakmiddelen van 50-75%
 • Geen vaatwasserzout en andere anti-kalkmiddelen meer nodig;
 • Langere levensduur wasmachine, koffiezetter, kranen, sanitair, waterkokers, cv-ketel enz.;
 • Geen kalkaanslag meer op douchecabine, tegels en voegen, kranen, (auto)ramen enz.;
 • Nooit meer glascorrosie of witte aanslag;
 • Schoonmaken kost veel minder tijd en moeite met een beter resultaat;
 • Energie- en milieubesparend;
 • Uw wasgoed is zachter, kleding behoudt langer haar kwaliteit;

Een zachtere huid en haar na het douchen en minder last van droge huid en huidproblemen

Sommige mensen hebben huidproblemen, zoals winterhanden, eczeem, jeuk en psoriasis.
Deze mensen hebben allemaal binnen enkele weken na de aanschaf van een ontharder verbeteringen gemerkt. Sommige mensen zijn helemaal van hun klachten af, anders hebben ze een aanzienlijke verlichting van de klachten. Water kan kalk tot een bepaalde hoeveelheid helemaal oplossen. Op enkele gemeenten na, heeft het leidingwater in Nederland twee tot vier keer méér kalk in het water dan die oplosbare hoeveelheid. Deze kalk zie je niet, maar is in vaste vorm (kleine korreltjes) aanwezig in het water. Dit is de kalk die huidproblemen kan veroorzaken of verergeren. Kalk belemmert de natuurlijke bescherming van je huid!
De kalkdeeltjes zijn klein genoeg om in huidporiën te geraken. Huidporiën horen huidvetten af te scheiden. Die zijn de natuurlijke bescherming van de huid. Door kalk in het water kun je een drogere huid hebben dan zonder kalk, doordat je huidvetten vanwege de kalk hun werk minder goed kunnen doen.


 

Kalkaanslag kost geld!
Kalkaanslag vermindert drastisch de levensduur van alle installaties en apparaten die gebruik maken van water, wat veel extra kosten veroorzaakt. Daarnaast doet kalkaanslag het energieverbruik aanzienlijk stijgen. In cv-ketels, wasmachines, waterkokers e.d. fungeert de kalkafzetting als een isolatielaag rond het verwarmingselement. Om het water alsnog te verwarmen is veel meer energie nodig. Dit betekent een onnodig hoge gas- en elektriciteitsrekening. De cijfers in onderstaande tabel spreken voor zich.

 


Kalkafzetting (mm)

0,4

1,6

3,2

4,8

9,6

16,0

Rendementsverlies

4%

11%

18%

27%

48%

74%